Svätá stolica schválila zvolenie generálneho predstaveného

Svätá stolica schválila zvolenie generálneho predstaveného
28 jan 2022

Na 48. generálnej kapitule, ktorá sa koná v Cuautitlán Izcalli (Mexiko) od 20. januára do 11. februára 2022, bol za generálneho predstaveného na šesťročné obdobie 2021-2027 opätovne zvolený páter Pedro Aguado Cuesta (Bilbao, 1957).

Páter Pedro Aguado bol študentom našej piaristickej školy v Bilbau a za kňaza bol vysvätený 13. júna 1982. Prvé roky kňazskej služby strávil v piaristickej škole v Pamplone ako učiteľ a ako páter zodpovedný za pastoráciu. V roku 1985 bol vymenovaný za rektora a magistra juniorov v Bilbau, kde pôsobil desať rokov.
Počas tohto obdobia získal titul z pedagogiky na univerzite v Deusto a pracoval ako učiteľ a ako páter zodpovedný za pastoráciu v škole. Na provinciálnej kapitule v roku 1988 bol zvolený za provinciálneho asistenta pre pastoráciu a na kapitule v roku 1991 bol zvolený znovu. V roku 1995 bol zvolený za provinciálneho predstaveného Vaskónie a opätovne zvolený v rokoch 1999 a 2003.
Po vytvorení Emauzskej provincie a po prechodnom provinciálnom pôsobení o. Antonia Lezauna bol na provinčnej kapitule v januári 2007 zvolený za provinciála novej provincie. Za generálneho predstaveného bol zvolený na kapitule v Peralta de la Sal v roku 2009. Na kapitule, ktorá sa konala v roku 2015 v Maďarsku, bol opätovne zvolený na druhý mandát.

Teraz – so súhlasom Svätej stolice – bol zvolený na tretie obdobie. Svoju prácu spája s predsedníctvom Komisie pre vzdelávanie Únie generálnych predstavených. Z tohto zvolenia sa úprimne tešíme a žehnáme pátrovi generálovi v jeho službe.

Generálna kapitula v Mexiku tiež zvolila za Generálneho asistenta pre Európu P. Carlesa Gila SchP. Pôvodom je z Katalánska a dlhé roky pôsobil na piaristických misiách v Senegale. Okrem španielčiny ovláda angličtinu, francúzštinu, taliančinu a nemčinu. Tešíme sa a prajeme mu, aby jeho mladý duch pomohol európskym provinciám napredovať v zbožnosti a vede!